O RAKU I RAKOVIMA

Your guide to the stars

O RAKU I RAKOVIMA

July 5, 2021 Uncategorized 0
Kao znak na samom početku leta, vodeni i kardinalni Rak je često veoma pogrešno shvaćen kao isuviše mekan, pasivan i osećajan znak. Da, osećanja igraju veoma bitnu ulogu u potencijalnim karakternim kvalitetima, kao i manama pripadnika ovog znaka, što nikako ne znači da se ovde uvek radi o previše senzitivnoj prirodi u konstantom smislu. Pošto je ovo kardinalan- “periodičan” znak pričaćemo o različitim periodima i slojevima ličnosti ovog veoma zanimljivog znaka koji neretko može imati, šablonski naizgled ne tako očekivano – i jaku volju i ozbiljnu ambiciju.
Mesec, kao najbitnije nebesko telo posle Sunca, Zemljin satelit koji vlada Rakom, nema atmosferu te reflektuje svima nama Sunčevu svetlost i obasjava noćno nebo pri tom uticajući gravitacionim poljem na plimu i oseku, a samim tim i na vodu u svima nama. Dakle, naglašena je simbolika duše, psihe i osećaja vezano za ovaj znak, kao i onog majčinskog, što znači da je ovaj znak, odmah do Lava bazično najenergičniji znak i najbitniji vezano za simboliku svega onoga što nama u osnovi i startu daje da osećamo i doživimo samo življenje i postojanje.
Sa druge strane, dvostruka priroda Blizanaca ovde ne gubi potpuno svoju “deobu”, već postaje “dvoslojna” priroda Raka, sagledana u njegovoj “tvrdoj” ljušturi i mekanoj unutrašnjosti. Rak sa “tvrdom ljušturom”, tj spoljašnjom prirodom može delovati kao poprilično ne-emotivna ili pak otvorena jedinka, ali duboko iza toga uvek čuči onaj veoma senzitivan deo psihe koji prianja “kao lepak” za duh i ego. Zbog toga ovaj znak nosi i “blagoslov i kletvu” vezano za “ja tako osećam” stanja, stanja u kojima emocije prianjaju na razum, a duh na psihu i obrnuto.
Rak će učiniti veoma dobro delo i krenuti putem velikog samoodricanja, ali će i poći putem pogrešnog ispoljavanja volje za moć iz jednog te istog razloga – da bi se dobro osećao/la. One svesnije i voljnije jedinke prepoznaju pre ili kasnije tu “zamku emocija” i koliko-toliko ukinu egoističnu bitnost sopstvenih osećaja i osećanja što im pomogne da odmah i u dobrim periodima krenu putem vrtoglavog rasta i razvoja svake vrste. Takve ljude svako želi da ima u svojoj porodici i narodu.
Oni Rakovi koji se pak grozničavo drže želja i življenja za emotivne puke nadražaje često postanu energetske pijavice raznih kategorija. Neke su jako manipultavnog karaktera, dok su druge onog beskorisno-indolentnog. Takođe promena spoljašnjosti manifestovanja svog života i karaktera je ovde bitna jer se Rakovi koji na vreme ne menjaju “svoju ljušturu” neretko nađu u “tesnoj koži”, što ih odvede putem nestabilnosti i destrukcije.
Takođe, naglasio bih da je ovo znak koga pripadnici ženskog pola ipak u proseku “lakše iznesu” zbog olakšanije mogućnosti transformacje svog ženskog pasivnog principa u onaj aktivni u odnosu na muškarce, što im ume dati moć i intenzitet kakav imaju muški Lavovi – ali na jedan suptilniji i manje prodoran način. Muškarci su češće i jače vezani za majku što im neretko daje izazov da se ne tako lako odvoje od početnih stanja te vezanosti, te budu nekad pasivniji ili detinjasti uprkos jakoj spoljašnjoj pojavi.
Dakle ne radi se o znaku koji tek tako može upadati u bilo kakve stereotipe jer on kao i Mesec – ima dosta podtipova i različitih faza. Rak nije toliko samo znak dubine osećaja koliko je to znak opšteg dijapazona svih emotivnih stanja koja modusno i inheretno daju, kao Mesec, odbljesak manifestacije svega onoga što postoji i živi – kako čoveka, porodice, tako i naroda, pa i čitavog čovečanstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *